"Każdy człowiek jest innym kwiatem w ogrodzie wszechświata. Dlatego emanuje sobie tylko właściwym pięknem" Aldona Różanek

czwartek, 15 sierpnia 2013

Koleus - wspaniałe liście

Hola:) 

W tygodniu po pracy jest tyle zajęć w domu, że czasem człowiek nie ogarnia czasowo i wydolnościowo. Tym samym - przyznaję się - przez dłuższy okres nie znalazłam czasu, aby przesadzić kilka szczepek koleusa, które już same obrosły korzeniami. Wszystko za sprawą braku czasu.
Muszę niezwłocznie się nimi zająć!
Mam też koleusa na balkonie. Z wielkim wdziękiem zdobi balustradę. Świetnie wygląda gdy świeci słońce. Koleus ma piękne, aksamitne i wielobarwne liście, które stanowią o jego urodzie.  
W tym roku sadząc i dobierając rośliny do skrzynek na balkon postanowiłam dużo eksperymentować. W myśl tego zamierzenia zaaranżowałam m.in. takie zestawienie: żółta cynia, czerwona pelargonia stojąca, koleus.
Jak widać ta kompozycja powstała z zaledwie kilku roślin różniących się pokrojem i zabarwieniem liści.
A teraz coś słodkiego :) Zapraszam Was na ciacho. Tym razem ze śliwkami (wszak śliwka nie jedno ma imię).
Bardzo lubię piec ciasta, może więc założyć drugiego bloga?
Kto się skusi?
Na koniec chciałabym pokazać Wam gigantycznego ogórka gruntowego, jakiego sprezentowała mi sąsiadka ze swojej działki :) Mówi, że w tym roku jej wyjątkowo obrodziły. Czyli szykujemy duuużo mizerii. Albo tzatziki? Ogórki zapiekane? Sałatkę... ?  :-)

49 komentarzy:

  1. Un cuidado sublime esas plantas y la tarta tiene una pinta bonísima, ahora que tengo muchas cerezas en casa ya me gustaría saberla hacerla.
    Un abrazo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pastel con cerezas hacer la próxima vez. También me gustan las cerezas. Bon Appetit! :-)

      Usuń
  2. Beautiful flowers dear Joanna, I love geraniums, their flowers and foliage are so fragrant and those zinnias are gorgeous.
    You can tempt me with a piece of your plum cake, it looks delicious.
    xoxoxo ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gracias por su apreciación usted. El pastel era delicioso. Yours :)

      Usuń
  3. Ale ciacho! widać że grubo kroisz, ciekawe czy coś zostało?
    A koleus fajnie wygląda, niby tak zwyczajny a jednak...fioletowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto zniknęło błyskawicznie:)

      Usuń
  4. Na ciasto ja bardzo chętnie:))))))bardzo lubię koleus:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następne ciacho planuję upiec z wiśniami:) Zapraszam :)

      Usuń
  5. Joasiu... jak pyszne ciacho to ja pierwsza w kolejce...! hihi
    kocham koleusy za ich cudowne barwy ... szkoda, że nie chcą u mnie w domu rosnąć
    pozdrawiam cieplutkoi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może miejsce, w którym zazwyczaj stoją u Ciebie koleusy jest zacienione? One potrzebują duuużo światła, co wpływa na intensywność kolorów oraz zabarwienie liści, a ziemia powinna być stale wilgotna. Wówczas będzie OK :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. No i spóźniłam się na to pyszne ciasto. Rezerwuję sobie kawałek z wiśniami bo łasuch jestem. Pięknie wygląda ten koleus na balkonie. Kompozycja też jest urocza. A ogóras gigant - zrobisz z niego pewnie danie dla całego piętra. Pozdrawiam Cię Joasiu bardzo ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie ciacha szybko znikają z talerzy:) Z big-ogóra zrobiłam duuużo mizerii, którą wszyscy domownicy bardzo lubią. Przesyłam pozdrowienia.

      Usuń
  7. Hi Joanna!
    Beautiful flowers and fruit tart is delicious!
    Thanks for visiting my blog and left continue to function!
    I wish you a nice weekend and you wait?
    I salute you!

    http://elenax2009.blogspot.ro/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I'm glad to you like my flower. I will visit your blog as often as I'll can :)

      Usuń
  8. Pyszne ciasto poczęstuję się pychotka.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, za odwiedziny:) Bon Appetit!

      Usuń
  9. Beautiful photos of those leaves, and a delicious looking cake!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you for the compliment and for coming, it was an honor to have you here.

      Usuń
  10. Te kwiaty są śliczne, ciasto wygląda apetycznie. Ale ogórek.... olbrzym. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogórek skończył w mizerii i oczywiście był tematem przy obiedzie:) Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  11. I am sure all the cake has been eaten by now, otherwise I would have a piece. It looks delicious, and the coleus are beautiful.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh yes, very quickly cake was eaten, but I invite you to the next cake and my flowers.

      Usuń
  12. witaj, koleus to fajna roślina, lubi dużo wody, do takiego wniosku doszłam bowiem gdy wsadziłam trzy roślinki do jednej donicy nie chciały wspólnie rosnąć, gdy wysadziłam dwa koleusy pod balkon słońce mi je zniszczyło, natomiast trzeci, który został w donicy świetnie sobie radzi w symbiozie z pelargonią, ozdobną trawą i ..... pietruszką, no ale balkon to balkon, codziennie porządnie podlany i woda nie ucieka nie wiadomo gdzie, planuję tegoż właśnie koleusa jesienią przenieść do domu na roślinę macierzystą; a ciasto, ach ślinka cieknie, ja idę robić kawę, a do niej drożdzówka (z piekarenki) z jabłuszkiem, zawsze coś, ale nigdy nie to co domowe ciasto, pozdrawiam Paulina www.jestemsobieogrodniczka.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, potrzebuje większej ilości wody. Jednak dobre jest to, że gdy przypomnimy sobie o jego podlaniu dopiero wówczas, gdy zaczynają więdnąć liście, dość szybko regeneruje się :) Nie należy do tych trudnych w uprawie. Pozdrawiam ciepło.




      Usuń
  13. Ja się z przyjemnością skuszę na kawałek pysznego z pewnością ciasta :). Bardzo lubię kolorowe kwiaty w skrzynkach na balkonie. Im bardziej kolorowo, tym dla mnie ciekawiej. Pozdrawiam i zapraszam do podglądania mojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, przynajmniej nie jest tak szaro:) Nie omieszkam Cię odwiedzić. Pozdrawiam.

      Usuń
  14. Beautiful coleus, Joanna. Your cake looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much and thanks for visiting. Regards

      Usuń
  15. Beautiful plants, that cake looks absolutely delicious. Thanks for the comment you left on my blog, have a great day.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nice to meet a person who also likes flowers. Thank you for the compliment :)

      Usuń
  16. Jak dobrze , że do Ciebie wpadłam. uwielbiam ciasta. Twoje wygląda bardzo apetycznie i z wielka przyjemnością zjem mimo późnej pory mały kawałeczek...
    Ogórek olbrzym a kwiaty są prześliczne.
    Pragnę Ci podziękować za odwiedziny.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo:)
      Pieczenie ciast sprawia mi wielką przyjemność.
      Równie z wielką przyjemnością oddaję się ukwiecaniu wszystkiego dookoła.
      Przesyłam pozdrowienia...jeszcze wakacyjne:)

      Usuń
  17. Witaj Joanna

    Piękna roślina o pięknych kolorach liści

    także pieczone ciasto wygląda na pyszne .... hmmm, to mi się podoba.

    Pozdrowienia z Holandii i życzę miłego dnia,

    Joop

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dank u zeer voor uw waardering :) Groetjes!

      Usuń
  18. I do love plum cake. Also plum preserves. Nice selection for your window box, interesting that you can grow a sun-lover (Zinnia) with a shade-lover (Coleus).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I invite on my other delicious cakes :)
      Greetings.

      Usuń
  19. What a cozy space you create with your flowers and cake.
    Thank you for your comment for my blog.

    I am in a summer break time of blogging. I am waiting to blog until I have more time.
    Enjoy your day!
    Tomoko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you for the compliment and for coming, it was an honor to have you here:)
      I hope we meet again!

      Usuń
  20. ciasto wygląda apetycznie, poproszę kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) Ciasta z owocami szybko znikają z talerzy:) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  21. The Coleus arrangements look fantastic! And the sweet cake is making me hungry!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you for coming. I wish you bon appetit:)
      Regards

      Usuń
  22. I love coffee too, and all pastries and bakery products!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Me too, but I prefer tea :) Regards

      Usuń
  23. Kwiaty wspaniałe, ozdoba każde ogrodu, a ciasto wygląda bardzo apetycznie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, tak chwalone na pewno będą pięknie rosły!

      Usuń
  24. Ciasto wygląda pycha:). A roślinka no cóż, też jestem fanką tej roślinki przede wszystkim liści:).

    OdpowiedzUsuń