Zupa krem z dyni hokkaido - wega
Sezon dyniowy w pełni. W końcu i ja odważyłam się i spróbowałam coś z niej ugotować [hokkaido] (to jedno z moich jesiennych postanowień). Muszę przyznać, że efekt przerósł moje oczekiwania!
Sezon dyniowy w pełni. W końcu i ja odważyłam się i spróbowałam coś z niej ugotować [hokkaido] (to jedno z moich jesiennych postanowień). Muszę przyznać, że efekt przerósł moje oczekiwania!
Ale od początku.
To było permanentne prześladowanie. Spotykałam ją wszędzie i na każdym kroku: na ryneczku, w warzywniaku. Obserwowała mnie zza witryn restauracji. Otwierałam strony w internecie, a tam ona w roli głównej. W kiosku rzucała spojrzeniem z gazet kulinarnych przerobiona na setki sposobów. Nawet w telewizji śniadaniowej ją zachwalali. Dziwię się, że jeszcze mi się nie przyśniła! Ale i tak doprowadziła mnie do ostateczności. Więc znienacka kupiłam...
...czyli przerobiłam ją na pyszną, oryginalną zupę! Moja pierwsza w życiu zupa-krem z dyni:) W towarzystwie m.in. czosnku, pomidorów, jabłka, soku z cytryny, przypraw (chili, pieprz, sól). Koniecznie z ciemnym pieczywem.
Ta odmiana dyni jest rewelacyjna! Nie trzeba jej obierać, więc odpada ta cała żmudna czynność. Do tego ten pomarańczowy kolorek:) Naprawdę polecam!
P.S. Wiecie, że z dyni można nawet zrobić tiramisu?
Jak dla mnie - czyste wariactwo kulinarne. Smacznego!
It looks delicious dear Joanna, I really enjoy pumpkin soup so I will try your recipe.
OdpowiedzUsuńHappy week and hugs
xoxoxo ♡
thank you very much :) I recommend the soup, very tasty and healthy. You can add a lot of chili. Enjoy your meal. Have a great week!
UsuńA jeśli lubisz kuchnię tajską, polecam zupę z dyni w wersji lekko pikantnej: z mleczkiem kokosowym i pastą curry. Jest pyszna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco i dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :)
Never tried that soup! Looks good!
OdpowiedzUsuń