Hola:)
W tygodniu po pracy jest tyle zajęć w domu, że czasem człowiek nie ogarnia czasowo i wydolnościowo. Tym samym - przyznaję się - przez dłuższy okres nie znalazłam czasu, aby przesadzić kilka szczepek koleusa, które już same obrosły korzeniami. Wszystko za sprawą braku czasu.
Mam też koleusa na balkonie. Z wielkim wdziękiem zdobi balustradę. Świetnie wygląda gdy świeci słońce. Koleus ma piękne, aksamitne i wielobarwne liście, które stanowią o jego urodzie.
W tym roku sadząc i dobierając rośliny do skrzynek na balkon postanowiłam dużo eksperymentować. W myśl tego zamierzenia zaaranżowałam m.in. takie zestawienie: żółta cynia, czerwona pelargonia stojąca, koleus.
Jak widać ta kompozycja powstała z zaledwie kilku roślin różniących się pokrojem i zabarwieniem liści.
A teraz coś słodkiego :) Zapraszam Was na ciacho. Tym razem ze śliwkami (wszak śliwka nie jedno ma imię).
Bardzo lubię piec ciasta, może więc założyć drugiego bloga?
Kto się skusi?
Na koniec chciałabym pokazać Wam gigantycznego ogórka gruntowego, jakiego sprezentowała mi sąsiadka ze swojej działki :) Mówi, że w tym roku jej wyjątkowo obrodziły. Czyli szykujemy duuużo mizerii. Albo tzatziki? Ogórki zapiekane? Sałatkę... ? :-)
Un cuidado sublime esas plantas y la tarta tiene una pinta bonísima, ahora que tengo muchas cerezas en casa ya me gustaría saberla hacerla.
OdpowiedzUsuńUn abrazo
Pastel con cerezas hacer la próxima vez. También me gustan las cerezas. Bon Appetit! :-)
UsuńBeautiful flowers dear Joanna, I love geraniums, their flowers and foliage are so fragrant and those zinnias are gorgeous.
OdpowiedzUsuńYou can tempt me with a piece of your plum cake, it looks delicious.
xoxoxo ♡
Gracias por su apreciación usted. El pastel era delicioso. Yours :)
UsuńAle ciacho! widać że grubo kroisz, ciekawe czy coś zostało?
OdpowiedzUsuńA koleus fajnie wygląda, niby tak zwyczajny a jednak...fioletowy!
Ciasto zniknęło błyskawicznie:)
UsuńNa ciasto ja bardzo chętnie:))))))bardzo lubię koleus:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńNastępne ciacho planuję upiec z wiśniami:) Zapraszam :)
UsuńJoasiu... jak pyszne ciacho to ja pierwsza w kolejce...! hihi
OdpowiedzUsuńkocham koleusy za ich cudowne barwy ... szkoda, że nie chcą u mnie w domu rosnąć
pozdrawiam cieplutkoi
Może miejsce, w którym zazwyczaj stoją u Ciebie koleusy jest zacienione? One potrzebują duuużo światła, co wpływa na intensywność kolorów oraz zabarwienie liści, a ziemia powinna być stale wilgotna. Wówczas będzie OK :) Pozdrawiam:)
UsuńNo i spóźniłam się na to pyszne ciasto. Rezerwuję sobie kawałek z wiśniami bo łasuch jestem. Pięknie wygląda ten koleus na balkonie. Kompozycja też jest urocza. A ogóras gigant - zrobisz z niego pewnie danie dla całego piętra. Pozdrawiam Cię Joasiu bardzo ciepło.
OdpowiedzUsuńTakie ciacha szybko znikają z talerzy:) Z big-ogóra zrobiłam duuużo mizerii, którą wszyscy domownicy bardzo lubią. Przesyłam pozdrowienia.
UsuńHi Joanna!
OdpowiedzUsuńBeautiful flowers and fruit tart is delicious!
Thanks for visiting my blog and left continue to function!
I wish you a nice weekend and you wait?
I salute you!
http://elenax2009.blogspot.ro/
I'm glad to you like my flower. I will visit your blog as often as I'll can :)
UsuńPyszne ciasto poczęstuję się pychotka.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję, za odwiedziny:) Bon Appetit!
UsuńBeautiful photos of those leaves, and a delicious looking cake!
OdpowiedzUsuńThank you for the compliment and for coming, it was an honor to have you here.
UsuńTe kwiaty są śliczne, ciasto wygląda apetycznie. Ale ogórek.... olbrzym. Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńOgórek skończył w mizerii i oczywiście był tematem przy obiedzie:) Pozdrawiam ciepło.
UsuńI am sure all the cake has been eaten by now, otherwise I would have a piece. It looks delicious, and the coleus are beautiful.
OdpowiedzUsuńOh yes, very quickly cake was eaten, but I invite you to the next cake and my flowers.
Usuńwitaj, koleus to fajna roślina, lubi dużo wody, do takiego wniosku doszłam bowiem gdy wsadziłam trzy roślinki do jednej donicy nie chciały wspólnie rosnąć, gdy wysadziłam dwa koleusy pod balkon słońce mi je zniszczyło, natomiast trzeci, który został w donicy świetnie sobie radzi w symbiozie z pelargonią, ozdobną trawą i ..... pietruszką, no ale balkon to balkon, codziennie porządnie podlany i woda nie ucieka nie wiadomo gdzie, planuję tegoż właśnie koleusa jesienią przenieść do domu na roślinę macierzystą; a ciasto, ach ślinka cieknie, ja idę robić kawę, a do niej drożdzówka (z piekarenki) z jabłuszkiem, zawsze coś, ale nigdy nie to co domowe ciasto, pozdrawiam Paulina www.jestemsobieogrodniczka.blog.pl
OdpowiedzUsuńZgadza się, potrzebuje większej ilości wody. Jednak dobre jest to, że gdy przypomnimy sobie o jego podlaniu dopiero wówczas, gdy zaczynają więdnąć liście, dość szybko regeneruje się :) Nie należy do tych trudnych w uprawie. Pozdrawiam ciepło.
UsuńJa się z przyjemnością skuszę na kawałek pysznego z pewnością ciasta :). Bardzo lubię kolorowe kwiaty w skrzynkach na balkonie. Im bardziej kolorowo, tym dla mnie ciekawiej. Pozdrawiam i zapraszam do podglądania mojego bloga.
OdpowiedzUsuńDokładnie, przynajmniej nie jest tak szaro:) Nie omieszkam Cię odwiedzić. Pozdrawiam.
UsuńBeautiful coleus, Joanna. Your cake looks delicious!
OdpowiedzUsuńThank you very much and thanks for visiting. Regards
UsuńBeautiful plants, that cake looks absolutely delicious. Thanks for the comment you left on my blog, have a great day.
OdpowiedzUsuńNice to meet a person who also likes flowers. Thank you for the compliment :)
UsuńJak dobrze , że do Ciebie wpadłam. uwielbiam ciasta. Twoje wygląda bardzo apetycznie i z wielka przyjemnością zjem mimo późnej pory mały kawałeczek...
OdpowiedzUsuńOgórek olbrzym a kwiaty są prześliczne.
Pragnę Ci podziękować za odwiedziny.
Serdecznie pozdrawiam:)
Dziękuję Ci bardzo:)
UsuńPieczenie ciast sprawia mi wielką przyjemność.
Równie z wielką przyjemnością oddaję się ukwiecaniu wszystkiego dookoła.
Przesyłam pozdrowienia...jeszcze wakacyjne:)
Witaj Joanna
OdpowiedzUsuńPiękna roślina o pięknych kolorach liści
także pieczone ciasto wygląda na pyszne .... hmmm, to mi się podoba.
Pozdrowienia z Holandii i życzę miłego dnia,
Joop
Dank u zeer voor uw waardering :) Groetjes!
UsuńI do love plum cake. Also plum preserves. Nice selection for your window box, interesting that you can grow a sun-lover (Zinnia) with a shade-lover (Coleus).
OdpowiedzUsuńI invite on my other delicious cakes :)
UsuńGreetings.
What a cozy space you create with your flowers and cake.
OdpowiedzUsuńThank you for your comment for my blog.
I am in a summer break time of blogging. I am waiting to blog until I have more time.
Enjoy your day!
Tomoko
Thank you for the compliment and for coming, it was an honor to have you here:)
UsuńI hope we meet again!
ciasto wygląda apetycznie, poproszę kawałek :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:) Ciasta z owocami szybko znikają z talerzy:) Pozdrawiam ciepło!
UsuńThe Coleus arrangements look fantastic! And the sweet cake is making me hungry!
OdpowiedzUsuńThank you for coming. I wish you bon appetit:)
UsuńRegards
just a nice blog
OdpowiedzUsuńI'm glad you like the my blog:)
UsuńI love coffee too, and all pastries and bakery products!
OdpowiedzUsuńMe too, but I prefer tea :) Regards
UsuńKwiaty wspaniałe, ozdoba każde ogrodu, a ciasto wygląda bardzo apetycznie:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, tak chwalone na pewno będą pięknie rosły!
UsuńCiasto wygląda pycha:). A roślinka no cóż, też jestem fanką tej roślinki przede wszystkim liści:).
OdpowiedzUsuń